Linosnitt - min prosess

Først ønsker jeg å starte med at dette var et utrolig spennende og læringsrikt prosjekt, jeg har aldri vært med på noe lignende eller har tidligere erfaring med noe form for grafisk kunst, så dette brakte med seg en erfaring rikere.

Jeg startet prosjektet med å finne inspirasjon til rom, tok litt tid før jeg bestemte meg. Jeg ønsket å få et rent og enkelt resultat, og tok derfor utgangspunkt i en stue. Gjennom prosessen forsto jeg fort at noen av detaljene måtte utelukkes, og fjernet dem da jeg skulle gjenskape bildet.

Hadde litt utfordringer med å forstå oppgaven i starten, og hva oppgaven brakte med seg. Som man kan se i det første utkastet av tegningen har jeg tatt med en del detaljer som sagt og blant annet skyggelegging i tegningen. Ettersom prosessen gikk videre forsto jeg at dette ikke var nødvendig og ikke ville kunne bli gjenskapt i avtrykket.


Første utkast av skisse:

Som jeg også allerede har nevnt i innledningen måtte jeg fjerne en del detaljer og forenkle bilde da jeg skulle gjenskape det. Dette ble gjort på grunnlag for at det skulle bli mulig å skjære ut de forskjellige detaljene uten at det skulle bli for avansert og at det ville se ryddigere ut. 


Enklere kopi av bildet:
Bildet ble også gjenskapt en gang til, slik at det skulle bli rotert til det orginale bildets form. 

Når jeg hadde kommet såpass langt i prosessen skulle vi rable med gråblyant på baksiden av den nye skissen, når jeg hadde fått et tykt lag skulle jeg snu arket slik at jeg fikk tegningen opp og legge det over trykkplaten. Så tok jeg bare i bruk en kulepenn og tegnet over linjene som allerede var på arket, slik at blyet skulle smitte over på platen, for at det skulle bli lettere å gjenskape bilde på trykkplaten når det skulle skjæres ut. 


Med tanke på at det er første gang jeg gjør noe slikt, merket jeg fort at her gjaldt det å ha fokuset på plass og ha god tålmodighet med kniven. Det var svært utfordrende å få bene linjer og ikke havne utenfor de markerte strekene. Når jeg følte meg relativt ferdig og fornøyd med utskjæringen.

Da var det på tide med prøvetrykk for å se hvordan resultatet utgjorde seg på papir etter første utskjæring. 


Prøvetrykk 1:
















Prøvetrykk 2:


På prøvetrykkene ser jeg at flere elementer er ujevne, som gardinet og teppet spesielt og at det var dette jeg måtte jobbe videre med. Jeg brukte prøvetrykkene som utgangspunkt i hva jeg måtte jobbe videre med, og hva jeg måtte se og fokusere på når jeg skulle forsette prosessen med utskjæringen og få et mest mulig jevnt og rent resultat. 

Ferdig trykkplate:
Slik ble min trykkplaten seendes ut, jeg ser selv at det er ting jeg kunne gjort bedre, men til å være første gang hvor jeg er helt ny i faget så mener jeg selv det ble veldig bra utført. Om jeg skulle gjort dette igjen ville jeg tatt meg enda bedre tid og hatt bedre tålmodighet med kniven slik at jeg ikke får hakk utenfor linjene, også slik at at det hadde blitt et mye benere utsnitt. 

Da var det tid for å ta nye trykk for det ferdige produktet, her tok jeg trykk på vanlig A4 ark, og to forskjellige blåtoner av silkepapir. 

Orginaltrykk 1:
















Orginaltrykk 2:
















Orginaltrykk 3:

Jeg er mest fornøyd med "Orginaltrykk 1", fordi det fikk et mye tydeligere og kraftigere avtrykk, med tanke på at det er trykt på hvitt papir. Det gjør at det ser renere ut, og avtrykket kommer sterkere frem. 


Det ferdige produktet:
Nå har jeg fått ramme rundt orginaltrykket, dette skulle vi lage selv ut i fra en mal som vi fikk tildelt. Jeg brukte malen og tegnet rundt med hvite linjer på svart papir, deretter brukte jeg kniv og linjal til å skjære ut de markerte linjene. Til slutt justerte jeg orginaltrykket til rammen for å få et mest nøyaktig resultat og festet orginaltrykket med teip til rammen. 







Kommentarer

Populære innlegg